Krāšņi aizvadīts “Novada Garšas” noslēguma pasākums

Ar iedvesmu, intriģējošiem pašmāju ražotāju stāstiem un uzvarētājiem līdz šim Latvijā nebijušos konkursos aizvadīts “Novada Garšas” noslēguma pasākums Hanzas peronā, ko rīkoja LLKC sadarbībā ar “Pavāru klubu” un Zemkopības ministriju.

  • Noslēguma pasākumu ieskandināja jau otrā “Novada Garša” konference – “Vietējie produkti nākotnes tirgū”, kuras ietvaros pieredzējuši uzņēmēji, e-komercijas eksperti, tiešās tirdzniecības aizsācēji un atzīti šefpavāri dalījās pieredzē, sadarbojoties ar zemniekiem. Galvenā atziņa un vienlaikus ieteikums – pirms laist produktu tirgū, skaidri zināt, kam tas domāts – tirdziņam, restorānam vai lielveikalam. Pasākumā apbalvota arī virkne šovasar notikušu akciju uzvarētāju. Pirmo reizi Latvijā risinājās divi konkursi, ko “Novada Garša” rīkoja sadarbībā ar “Pavāru klubu”.
  • Konkurss publiskā sektora ēdinātājiem “Mana novada garša”

            Tajā piedalījās pa vienai komandai no Latgales, Kurzemes, Zemgales un Vidzemes mācību iestādēm. Kurzemi pārstāvēja Kuldīgas centra vidusskolas pavāres Anita Klauberga/Līga Pavlovska, Vidzemi – Rūjienas b/d “Vārpiņa” komanda Sarmīte Pasīte/Maija Zumente, Zemgali – Penkules pamatskolas komanda Dace Reizniece/Laima Reizniece, Latgali – Rekovas vidusskolas pavāres Maija Priedeslaipa/Anita Bukša.

            Uzvaras laurus šajā konkursā guva Latgales komanda, otro vietu ieņēma Vidzeme, trešo – Zemgale, bet ceturto – Kurzeme. Balvās diplomi, 1.–3.vietai “Novada Garšas” trofejas – “Sudraba katli”, kā arī balvas no atbalstītājiem. No “Novada Garšas” balvā: priekšauti; 1. vietai – 2 dienu profesionālās padziļinātas apmācības LLKC “Lielozoli” meistarklašu virtuvē, 2.–4. vietai – kopējās profesionālās apmācības visu triju komandu dalībniekiem dienas garumā LLKC “Lielozoli” meistarklašu virtuvē.

  • Produktu kvalitātes konkurss mazajiem ražotājiem un mājražotājiem

            Kopumā šim konkursam pieteicās 31 ražotājs ar 76 produktiem, bet līdz vērtējumam nonāca 29 ražotāju 71 produkts. 

            Katras kategorijas uzvarētājiem tiek piešķirta medaļa, diploms un zelta etiķetes, ko turpmāk var izmantot kā marķējuma papildu elementu. Otrās un trešās vietas ieguvēji saņem diplomus, kā arī sudraba un bronzas etiķetes. Balvu ieguvējiem pieejams arī etiķešu digitālais attēls, ko var izmantot  produktu mārketingā.

            Zelta medaļu ieguvējiem tiks organizēts iedvesmojošs pieredzes gūšanas pasākums. Tajā aicinās piedalīties arī Latvijas Biškopības biedrības organizētā konkursa “Novada iecienītākais medus 2020” dalībniekus.

Mārtiņš Cimermanis, LLKC valdes priekšsēdētājs: “Mums ir milzīgs gandarījums par ārkārtīgi lielo ražotāju interesi par piedalīšanos produktu konkursā. Mūsu saimnieki prot pārsteigt ar nebijušu garšu kombinācijām – piemēram, melleņu ogu sulas ekstrakts tiešām pārsteidza daudz pieredzējušo profesionālo ārvalstu un pašmāju pavāru žūriju. Nenoliedzams gandarījums ir par skolu pavāru uzdrīkstēšanos piedalīties šajā konkursā – to noteikti turpināsim arī nākamgad!”

  • Konkurss “Latvijas 2020. gada pavārs un Reaton Zelta pavārnīcas ieguvējs”, kā arī “Latvijas 2020. gada pavārzellis un Reaton Koka pavārnīcas ieguvējs”
  • “Novada Garšas” ietvaros pirmo reizi notika arī “Pavāru kluba” un Reaton jau 14. gadu rīkoto Gada pavāru un pavārzeļļu meklējumi. Aizrautīgā un saspringtā cīņā Latvijas 2020. Gada pavāra titulu ieguva Heinrihs Erhards no “Grand Hotel Kempinski Rīga”, savukārt par Gada pavārzelli tika atzīts Deniss Korotkovs.
  • Hanzas peronā noskaidrojās arī “Novada Garšas” feisbukā notikušās akcijas “Ceļam galdā vietējo!” uzvarētāji. Šajā akcijā novadu krodziņu pavāri un godu saimnieces videostāstā gatavoja savu ēdienu, par kuru balsoja “Novada Garšas” sekotāji. Kopumā šajā akcijā piedalījās 15 dalībnieki. Par uzvarētāju kļuva viesu nama “Mazsālijas” saimniece Gunita Storha no Kuldīgas novada, otro vietu ieņēma kafejnīcas “Mēnestiņš” pavārs Viktors Ivanovs Dobeles novadā, savukārt trešo – Jaunpils pils kroga šefpavārs Artūrs Aumals.

Visas dienas garumā Hanzas peronā darbojās arī Garšu pieturas, kurās apmeklētāji varēja iepazīt daudzveidīgus produktus – Latvijā audzētu Āfrikas samu no Krapes muižas, tējas dzērienu ar dabīgām sulām “D`Tea” no Nākotnes, smiltsērkšķu karsto dzērienu no “ZELT” Jelgavas novadā, Latvijas Siera kluba daudzveidīgo piedāvājumu, bioloģisko produkciju no “Absolūts ēd” Vidzemē, strausa gaļas tartaru no z/s “Nornieki“ Kurzemē. Ikviens varēja baudīt arī Latvijas Biškopības un Latvijas Maiznieku biedrības interesantos stāstus un piedāvātos produktus.

Konferences stāsti, Garšu pieturu un ražotāju video atrodami šeit 

KONTAKTI

LLKC | Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs
Lauku attīstības nodaļa

RĪGAS IELA 34
OZOLNIEKI, LV-3018